Montag, 21. Juni 2010

Pembe Hayat Dayanişma LGBTT: Irkçılığın Her Çeşitiyle Suç Ortaklığından Uzak Durmak Zorundayım

Judith Butler: Müslüman karşıtlığı da dahil olmak üzere, ırkçılığın her çeşitiyle suç ortaklığından uzak durmak zorundayım
Geçen ay Kaos GL tarafından düzenlenen Homofobi Karşıtı Buluşma’ya konuk olan ünlü queer teorisyeni ve aktivisti Judith Butler, Berlin Onur Haftası Etkinlikleri sırasında kendisine verilmek istenen Sivil Teşvik Ödülü’nü, Onur Etkinlikleri’ni düzenleyen ekibin ana akım, göçmen ve Müslüman düşmanı tavırlarından ötürü reddetti.
Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Toronto’dan Berlin’e birçok Uluslararası Onur Haftası Etkinliği’ne ırkçılık damga vurmakta. 2008 yılında Berlin Onur Haftası Etkinlikleri, homofobi ve transfobiyi “düzgün Almanca konuşamayan”, “Almanlıkları sorgulanan”, “oraya ait olmayan” göçmenlerin sebep olduğu sıkıntılar olarak tanımlayarak yola çıkmıştı. Almanya Lezbiyen ve Gey Federasyonu ve gey danışma hattı Maneo gibi homonasyonalist grupların Berlin Onur Haftası Etkinlikleri’ne katılımı, Butler’ın ödülü reddetmesine neden oldu. Göçmenleri “arkaik”, “ataerkil”, “homofobik”, “vahşi” ve “özümsenemeyen” olarak tanımlayan bu gruplar, bir yandan da beyaz olmayan insanları ırkçılıktan sözümona “korumak” için kamudan fon almakta.
Queer teorisyen ve aktivist Judith Butler da kendisine verilmek istenen Sivil Teşvik Ödülü’nü bu sebeple reddetti. “Müslüman karşıtlığı da dahil olmak üzere, ırkçılığın her çeşidiyle suç ortaklığından uzak durmak zorundayım” diye konuşan Butler, sadece eşcinsellerin değil, biseksüel, transeksüel ve queerlerin de savaş yanlısı kimseler tarafından kullanılmaya çalışılabileceğinin altını çizdi.
Siyasi duruşunu ısrarla koruyan Judith Butler’ı dünyanın birçok yerinden LGBTT ve queer örgütleri de destekledi. Biz de kendisinin bu siyasi direnişini destekliyoruz.

Çeviri:Elçin Kurbanoğlu

http://www.pembehayat.org/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen